kucyk1981

kucyk1981

Kucharz
[Przepisów: 12]

Śmietankowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zajmuje dużo czasu ale naprawde warto PYCHOTKA. Należy najpierw zrobić galaretki a potem upiec biszkopt i przekroić go na pół.

Śmietankowiec

Składniki:

Śmietankowiec

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 1/4 szkl cukru
  • 1 1/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA:
  • 2 śmietany%(800ml łącznie)
  • 2 różne galaretki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • troche cukru

Sposób przygotowania:

Śmietankowiec
Śmietanę zmiksować cukrem ok 2 łyżek (tak by nie było słodkie zbytnio) następnie dodac stężoną galaretkę uprzednio pokrojoną w kostke. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody ostudzić i dodać do śmietany. Masa może wydawac się za rzadka ale stężeje można włożyć na 10-15 min do lodówki. Gdy będzie dość gęsta wlać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać gotową ze sklepu czekoladową masą lub polewą.

Tagi:

biszkopt