pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Śmietanowiec Pocztylionka

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bo każda Dama nie powinna jeść ciasta sama:)

Śmietanowiec Pocztylionka

Składniki:

Śmietanowiec Pocztylionka

 

  • biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa
  • 1 śmietana 400ml
  • 2-3 galaretki plus 1/2 szk wrzątku na każdą galaretkę
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2szk wrzątku
  • 1 szk cukru
  • wiórki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec Pocztylionka
biszkopt: białka ubić z cukrem dodawać kolejno na przemian żółtka i mąkę z proszkiem. Przygotować blaszkę z papierem do pieczenia i wylać ciasto piec 25 min 180stopni.Galaretki każdą osobno wsypać na talerze i zalać po pół szk wrzątku ostudzić i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę wsypać do szklanki zalać 1/2 szk wrzątku wystudzić. Biszkopt przekroić na pół galaretki pokroić w kostkę ułożyć na biszkopcie. Do śmietany wlać wystudzoną żelatynę jeśli jest zbyt lejące wstawić na chwilę do lodówki tężejącą śmietanę wylać na galaretki i przykryć drugą połową biszkoptu. Czekoladę połamać włożyć do kubka i dodać 2-3 łyżki wrzątku rozpuścić wylać na ciasto posypać wiórkami i schłodzić ok 2 godz. Smacznego!!