Sposób przygotowania:
Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymiPrzygotowanie owoców:
Banana obrać, pokroić w plasterki, pomarańczę obrać, pokroić w plastry, a obrane mandarynki podzielić na cząstki. Banan skropić sokiem cytrynowym aby nie sczerniał.
Układanie owoców:
Tortownicę 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na bokach poukładać pomarańcze, na dnie połowę bananów i mandarynek.
Warstwa 1:
Śmietanę zmiksować z cukrami, dodać startą czekoladę, wymieszać. Żelatynę wymieszać dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić. Partiami, ciągle miksując wlewać do masy. Połowę masy wylać na owoce.
Kończenie deseru:
Wyłożyć pokruszone ciastka i resztę owoców, wlać pozostałą masę. Wstawić na noc do lodówki. Po nocy usunąć obręcz z tortownicy, deser odwrócić do góry dnem i zdjąć folię. Życzę smacznego!