Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały deser bez pieczenia, który zachwyci nie tylko wyglądem, ale także swoim delikatnym smakiem.

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi

Masa:

  • 1 l śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 0,3 l wody

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi

Przygotowanie owoców:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi
Obrane i pokrojone owoce potrzebne do śmietanowca

Banana obrać, pokroić w plasterki, pomarańczę obrać, pokroić w plastry, a obrane mandarynki podzielić na cząstki. Banan skropić sokiem cytrynowym aby nie sczerniał.

Układanie owoców:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi
Owoce wyłożone w tortownicy przed zalaniem masą

Tortownicę 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na bokach poukładać pomarańcze, na dnie połowę bananów i mandarynek.

Warstwa 1:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi
Owoce zalane połową masy śmietanowej

Śmietanę zmiksować z cukrami, dodać startą czekoladę, wymieszać. Żelatynę wymieszać dokładnie w gorącej wodzie i ostudzić. Partiami, ciągle miksując wlewać do masy. Połowę masy wylać na owoce.

Kończenie deseru:

Śmietanowiec straciatella z owocami cytrusowymi
Deser śmietanowiec przed schłodzeniem

Wyłożyć pokruszone ciastka i resztę owoców, wlać pozostałą masę. Wstawić na noc do lodówki. Po nocy usunąć obręcz z tortownicy, deser odwrócić do góry dnem i zdjąć folię. Życzę smacznego!