Sposób przygotowania:
Śmietanowiec wg Agaty
Pierwsze przygotowujemy 3 różne galaretki- najlepiej w różnych kolorach. Wstawimy do lodówki do stężenia. Nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni. W tym czasie Ubijamy białka - gdy nie będą jeszcze zupełnie sztywne dodajemy szczyptę soli, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z rozkłóconymi żółtkami ,olejem i mąką. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 20 minut. W garnku mieszamy mleko, żelatynę i cukry. odstawiamy na kilka minut. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.Pozostawiamy do ostygnięcia i dodajemy śmietanę. Galaretki kroimy w kostkę, przekładamy do masy. Wylewamy na ostudzonego biszkopta. Mój biszkopt wyrósł olbrzymi, dlatego użyłam tylko połowy. Wstawiamy do lodówki na min 2 godzinki. Smacznego:)
pałla
agabi22
dzięki, już poprawiam:)