Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1451]

Lekki śmietanowiec z galaretkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To ciasto jest bardzo lekkie i bardzo pyszne.Jest również proste w wykonaniu.Idealne do kawy. Moje córki je uwielbiają.

Lekki śmietanowiec z galaretkami

Składniki:

Lekki śmietanowiec z galaretkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Masa śmietankowo-galaretkowa:
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 płaska łyżka żelatyny

 

  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • tabliczka mlecznej czekolady ( 10 dag )

Sposób przygotowania:

Lekki śmietanowiec z galaretkami
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. 2.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. 3.Galaretki,każdą osobno rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawimy do stężenia.Zastygnięte kroimy w kostkę. 4.Masa z galaretkami:Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia. 5.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Masę śmietanową wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia. 6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przed podaniem dekorujemy ciasto.