Sposób przygotowania:
Lekki śmietanowiec z galaretkami
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. 2.Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. 3.Galaretki,każdą osobno rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawimy do stężenia.Zastygnięte kroimy w kostkę. 4.Masa z galaretkami:Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Dodajemy pokrojone galaretki i delikatnie mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia. 5.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.Masę śmietanową wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki do stężenia. 6.Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przed podaniem dekorujemy ciasto.
marietta
Babeczka35
Dziękuję:)