Sposób przygotowania:
Biszkoptowy śmietanowiec z galaretkami
Galaretki każdą osobno rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia mieszać. Odstawić do zakrzepnięcia. (możnadodać tylko 2 lub 3 kolory galaretek) Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier i po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną ( dwa razy przesianą przez sito) z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Blaszkę 25 x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać na nią ciasto ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni C. Piec ok. 35 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć ciasto i odstawić do przestudzenia. W tym czasie do wysokiego naczynia przelać schłodzoną śmietanę dodać cukier i delikatnie ubijać do spienienia. Zakrzepnięte galaretki pokroić w kostkę, dodać do ubitej śmietany, lekko wymieszać. Przestudzone ciasto przekroić poziomo na 2 płaty. Włożyć dolny płatz powrotem do blaszki, w której się piekło, rozłożyć ubitą śmietanę z galaretkami nakryć górnym płatem biszkoptu, lekko docisnąć i odstawić ciasto do zastudzenia. Posypać po wierzchu cukrem pudrem.( fotkę wstawię później, jak już podłączą mi nowego Neta)