ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca z kresów takie śniadanie co roku przygotowywała jako rodzinną tradycję, teraz mąż podtrzymuje ten Wielkanocny rodzinny przepis.

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich

Składniki:

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich

 

  • boczek wędzony 30 dag,
  • kiełbasa wiejska 50 dag,
  • smalec 2 łyżki,
  • korzenie chrzanu 2 sztuki średnie,
  • twaróg chudy w kostce 25 dag,
  • jajka "M" 6 sztuk,
  • pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
  • sól - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich
Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie-dzięki temu jest mniej gorzki.

Na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę w talarki, usmażone przełożyć na talerz.

Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.

Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M".

Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem.