SUPERPRZEPIS

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą

  • 1
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą

Moja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjni

Składniki:

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą

ETAP 1:

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą
biała kiełbaska pieczona w piekarniku na cebuli

1. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać jedną posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

ETAP 2:

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą
boczek i cebulę przesmażyć na patelni a następnie dodać do zupy

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą
boczek wrzucić do garnka gotować kilka minut a następnie

3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1 litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Biały barszcz chrzanowy podawać z upieczoną kiełbaską.