Śniadanie Kategorie

Granola

Granola

Granola jest mieszanką bakalii, orzechów, ziaren, nasion, płatów zbożowych oraz miodu. Wszystkie składniki po wymieszaniu należy przełożyć na blaszkę i upiec. Granola dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, jogurtami, syropami, dżemami oraz mlekiem. Produkt jest słodki, niskokaloryczny i sycący, więc z powodzeniem zastępuje desery i wypieki. Granolę przechowuje się w szczelnym i suchym naczyniu, na przykład słoiku.

Owsianka
Omlety

Omlety

Omlety z jajek będą puszyste dzięki dodatkowi niegazowanej wody mineralnej i dokładnemu wymieszaniu składników w misce. Omlet na śniadanie, kolację lub obiadowy może składać się z samych białek, nie uwzględniać dodatku mleka bądź nawet w ogóle jajek. Przepis na popularny omlet hiszpański zawiera ziemniaki oraz cebulę – dane wygląda wówczas jak gruby placek i jest bardzo sycące. Do omletu z kiełbasa lub wędliną doskonale nadają się: kiełbasa zwyczajna, szynka, polędwica, kabanosy oraz chorizo.

Jajko po wiedeńsku

Jajko po wiedeńsku

Jajko po wiedeńsku to inaczej jajko w szklance. Aby je przygotować, należy posmarować masłem szklankę, po czym wsypać do niej czosnek w proszku i np. nieco chili. Następnie trzeba wbić jajko, a szklankę wstawić do garnka z wodą. Wodę należy zagotować. Jajko jest gotowe, kiedy białko będzie ścięte, ale żółtko nadal płynne. Do jajka po wiedeńsku można dodać sól, pieprz i zioła.

Tosty

Tosty

Tosty to pieczywo przypieczone w tosterze, piekarniku lub na patelni. Są podstawowym składnikiem angielskiego śniadania. Jest to popularna przekąska, która może być podawana na słodko z dżemem lub wytrawnie - z dodatkiem kawioru. Ciekawą odmianą klasycznych tostów są tosty francuskie. Danie przygotowuje się, maczając pieczywo w jajku z mlekiem i smażąc na patelni z obu stron.

Jajko sadzone

Jajko sadzone

Aby przygotować jajko sadzone, na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem należy wbić jajo. Następnie trzeba szybko zmniejszyć ogień i smażyć jajko pod przykryciem. Jajko powinno być gotowe po około 10 minutach. Żółtko powinno być nadal płynne, a białko ścięte. Jajko sadzone można podawać z serem i szynką. Jest także doskonałym dodatkiem do obiadu, a nawet do samych ziemniaków.

Jajko w koszulce

Jajko w koszulce

Aby ugotować jajko w koszulce, do garnka należy wlać wodę z sokiem cytryny lub octem, zagotować ją, a następnie zamieszać, robiąc wir. W sam środek wiru należy wrzucić jajo obrane ze skorupki. Jajko jest gotowe, kiedy żółtko będzie wciąż płynne, a białko już się zetnie. Po ugotowaniu jajka można je włożyć na kilka sekund do zimnej wody, aby zachowało swój kształt.

Jajecznica

Jajecznica

Jajecznica na mleku jest najbardziej dietetyczną wersją tej sycącej potrawy. Pyszną jajecznicę na boczku lub jajecznicę z kiełbasą przygotowuje się zazwyczaj z cebulką i na maśle. Jajka roztrzepuje się widelcem w miseczce i dopiero wtedy wylewa masę jajeczną na patelnię. Do przyprawienia wystarczy sól i pieprz, bardzo popularna jest także jajecznica ze szczypiorkiem. Można również zrobić jajecznicę z łososiem wędzonym, do której doskonale pasuje świeży koperek.

Znaleźliśmy 318 przepisów w kategorii Śniadanie

Bananowa kasza manna

Bananowa kasza manna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chleb w jajku

Chleb w jajku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowa granola

Domowa granola

nieuchwytna nieuchwytna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: