SUPERPRZEPIS

Maślany chlebek "Słonecznik"

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Maślany chlebek "Słonecznik"

Bardzo pomysłowy chlebek, a raczej słodka bułka w kształcie słonecznika. Obiecuję, goście będą zachwyceni! :)

Składniki:

Maślany chlebek "Słonecznik"

Ciasto

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 100 g stopionego masła
  • 1 łyżka mleka
  • mak i sezam do posypania chlebka (sezam zastąpiłam otrębami)

Sposób przygotowania:

Maślany chlebek "Słonecznik"

ETAP 1:

Maślany chlebek "Słonecznik"

Drożdże razem z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży".

Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski. Dodać mleko, jajka i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 kulki: dużą, średnią i małą.

ETAP 2:

Maślany chlebek "Słonecznik"

1. Dużą kulę podzielić dodatkowo na 5 równych części. Każdą rozwałkować do uzyskania okrągłego kształtu. Jeden placek wysmarować roztopionym masełkiem, przykryć drugim plackiem. W ten sposób postępować do końca, nakładając placki na siebie (ostatniego nie smarować już masłem). Polecam robić to już na blaszce, na której chlebek będzie pieczony. Unikniemy niepotrzebnego przenoszenia ciasta.

ETAP 3:

Maślany chlebek "Słonecznik"

2. Ostrym nożem naciąć ciasto na 8 części pozostawiając około 1,5 cm na brzegach.

ETAP 4:

Maślany chlebek "Słonecznik"

3. Każdą z części odwrócić na zewnątrz.

ETAP 5:

Maślany chlebek "Słonecznik"

4. Tak samo postąpić ze średnią kulą ciasta, którą przed odwinięciem rogów włożyć do środka "Słonecznika"

ETAP 6:

Maślany chlebek "Słonecznik"

5. Ważne, by odwinięte części nie były pod sobą, a obok siebie.

6. Ostatnią kulę ciasta umieścić w środku. Tak uformowany chlebek odstawić na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie wysmarować go roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Środek posypać makiem, a "liście" sezamem (u mnie otręby żytnie). Piec w 200 st.C przez 10 minut, a następnie przez 30 minut w 180 st.C. W razie potrzeby przykryć chlebek folią aluminiową, by za szybko się nie rumienił. Upieczony wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja: Domowe Wypieki)


Tagi:

chleb