kasiadrozdz

kasiadrozdz

Kucharz
[Przepisów: 6]

Śniadaniowe bułeczki Mamuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te bułeczki robi się w 5 minut! Nawet nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia bo rosną w piekarniku. Są idealne na śniadanie do miodu, dżemu, sera...

Śniadaniowe bułeczki Mamuni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śniadaniowe bułeczki Mamuni

 

  • pół kg mąki (pomieszane różne rodzaje:orkiszowa,pszenna,żytnia)
  • wedle uznania można dodać różne ziarna (pestki dyni,pestki słonecznika,płatki owsiane)
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu ( do drożdży)
  • 400 ml ciepłej wody
  • garść maku

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bułeczki Mamuni
PRZYGOTOWANIE: Produkty suche wsypuję do miksera. Drożdże rozpuszczam w małej ilości wody i dodaję miód. Wlewam wszystko do suchych produktów i resztę wody. W robocie kuchennym zakręcam ciasto ok 5 min, następnie ciasto dzielę na 12 części i formuję bułeczki. Nacinam wierzch bułeczki nożem, smaruję wodą i posypuję makiem. Bułeczki na blaszce wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 200'C przez 20 min.
Śniadaniowe bułeczki Mamuni
Tak uformowane bułeczki przed pieczeniem
Śniadaniowe bułeczki Mamuni
A tak wyglądają bułeczki przygotowane do zjedzenia