Sposób przygotowania:
Śniadaniowe bułeczki z makiem
1. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, po czym zrobić w środku zaglębienie.
2. W garnku podgrzać maślankę i dodać do niej mak (wcześniej odsypać ilość, jakąposypiemy bułeczki na wierzchu). Drożdże pokruszyć i wymieszać z niewielką ilością letniej maślanki, po czym dodać je do mąki, lekko wymieszać, przykryć i zostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu.
3. Do mąki dodać resztę maślanki (tę z makiem) i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i formować z niego bułeczki (powinno starczyć na około 16 bułeczek).
5. Blachę natłuścić i pozostawić w niej bułeczki do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzać do 150^C.
7. Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec około 15-20 minut w temp. 150^C.
2. W garnku podgrzać maślankę i dodać do niej mak (wcześniej odsypać ilość, jakąposypiemy bułeczki na wierzchu). Drożdże pokruszyć i wymieszać z niewielką ilością letniej maślanki, po czym dodać je do mąki, lekko wymieszać, przykryć i zostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu.
3. Do mąki dodać resztę maślanki (tę z makiem) i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieść i formować z niego bułeczki (powinno starczyć na około 16 bułeczek).
5. Blachę natłuścić i pozostawić w niej bułeczki do wyrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzać do 150^C.
7. Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec około 15-20 minut w temp. 150^C.