Sposób przygotowania:
Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,podrósł''.
2. Następnie ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania wsypać płatki kukurydziane i zagnieść. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.
3. Teraz formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formować ładne okrągłe bułeczki, następnie położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia tak na około 15 minut.
4. Na koniec pieczenie: Bułki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.
5. Tak wykonanie i upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.
2. Następnie ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania wsypać płatki kukurydziane i zagnieść. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.
3. Teraz formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formować ładne okrągłe bułeczki, następnie położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia tak na około 15 minut.
4. Na koniec pieczenie: Bułki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.
5. Tak wykonanie i upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)