Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1183]

Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie bułeczki radzę upiec w sobotni albo w niedzielny poranek. Można jeść je samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego dżemu, do tego kubek gorącej herbaty...mniam. Smak płatków w bułeczkach jest bardzo wyczuwalny. Polecam.

Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi

Rozczyn:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi
1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże należy rozetrzeć z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykryć ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,podrósł''.

2. Następnie ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, wbić jajko, dodać rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagnieść ciasto, pod koniec zagniatania wsypać płatki kukurydziane i zagnieść. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.

3. Teraz formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formować ładne okrągłe bułeczki, następnie położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia tak na około 15 minut.

4. Na koniec pieczenie: Bułki piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.

5. Tak wykonanie i upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 bułeczek.

Tagi:

bułki