haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Śniadaniowy baton granola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast kanapki na śniadanie proponuję Wam pyszną słodką granolę. Baton zrobiony z mieszanki zbóż i suszonych owoców, który można zjeść z jogurtem, mlekiem, świeżymi owocami lub po prostu schrupać jako zdrową przekąskę!

Śniadaniowy baton granola Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śniadaniowy baton granola

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowy baton granola
1. Daktyle zalałam wrzątkiem i pozostawiłam aż zmiękną. Po tym czasie posiekałam je bardzo drobno (można zmielić w blenderze).

2. Na rozgrzana, suchą patelnie wsypałam płatki owsiane i uprażyłam je na złoto (do momentu, kiedy poczułam orzechowy zapach). Płatki przesypałam do miski.

3. Na tej samej patelni uprażyłam ziarna słonecznika.

4. W misce wymieszałam masło migdałowe z miodem, dodałam daktyle, posiekana żurawinę, płatki i ziarna słonecznika. Całość bardzo dokładnie wymieszałam!

5. Masę przełożyłam na wyłożona papierem blaszkę 23x21 cm. Równo rozłożyłam na całej powierzchni (można przygnieść zwilżona dłonią) następnie ubiłam tłuczkiem.

6. Wstawiłam do zamrażalnika na 2 godziny, po czym pokroiłam na 10 batonów.
Śniadaniowy baton granola
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoto.
Śniadaniowy baton granola
Również ziarna słonecznika powinny być uprażone.
Śniadaniowy baton granola
Masło migdałowe mieszamy z miodem i dodajemy resztę składników.
Śniadaniowy baton granola
Granolę dobrze mieszamy i przekładamy na blaszkę.
Śniadaniowy baton granola
Po schłodzeniu kroimy na batony.