Sposób przygotowania:
Śniadaniowy baton granola
1. Daktyle zalałam wrzątkiem i pozostawiłam aż zmiękną. Po tym czasie posiekałam je bardzo drobno (można zmielić w blenderze).
2. Na rozgrzana, suchą patelnie wsypałam płatki owsiane i uprażyłam je na złoto (do momentu, kiedy poczułam orzechowy zapach). Płatki przesypałam do miski.
3. Na tej samej patelni uprażyłam ziarna słonecznika.
4. W misce wymieszałam masło migdałowe z miodem, dodałam daktyle, posiekana żurawinę, płatki i ziarna słonecznika. Całość bardzo dokładnie wymieszałam!
5. Masę przełożyłam na wyłożona papierem blaszkę 23x21 cm. Równo rozłożyłam na całej powierzchni (można przygnieść zwilżona dłonią) następnie ubiłam tłuczkiem.
6. Wstawiłam do zamrażalnika na 2 godziny, po czym pokroiłam na 10 batonów.
2. Na rozgrzana, suchą patelnie wsypałam płatki owsiane i uprażyłam je na złoto (do momentu, kiedy poczułam orzechowy zapach). Płatki przesypałam do miski.
3. Na tej samej patelni uprażyłam ziarna słonecznika.
4. W misce wymieszałam masło migdałowe z miodem, dodałam daktyle, posiekana żurawinę, płatki i ziarna słonecznika. Całość bardzo dokładnie wymieszałam!
5. Masę przełożyłam na wyłożona papierem blaszkę 23x21 cm. Równo rozłożyłam na całej powierzchni (można przygnieść zwilżona dłonią) następnie ubiłam tłuczkiem.
6. Wstawiłam do zamrażalnika na 2 godziny, po czym pokroiłam na 10 batonów.