bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Snickers domowy

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Doskonałe, słodkie i apetyczne domowe ciasto snickers inspirowane przepisem ze strony "How sweet it is".

Snickers domowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Snickers domowy

 

  • dolna warstwa czekolady:
  • 1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • warstwa nugatowa:
  • 1/4 szklanki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego
  • 1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • warstwa karmelu:
  • puszka gotowej masy krówkowej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • górna warstwa czekolady
  • 1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki masła orzechowego

Sposób przygotowania:

Snickers domowy
Dolna warstwa: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Foremka moja to 20x25.  W misce nad parą stopić razem oba składniki, następnie wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo. Odstawić do stwardnienia. Warstwa nugat;Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki, masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się składniki połączą na gładką masę. Część orzeszków dodać do masy a część wysypać na warstwę czekolady w formie. Masę wylać na warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia. Warstwa karmel: Wymieszać oba składniki w misce. Zalać warstwę nugatu, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Warstwa górna; Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać, następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia. Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić. Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa.
Snickers domowy
pyszne ciasto snickers w domowym wydaniu

Tagi:

czekolada