edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Soczewica do ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Może wygląd ma niespecjalny, ale stanowi świetny dodatek do ryby

Soczewica do ryby Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Soczewica do ryby

 

  • 15 dag marchwi
  • kawałek białej części pora (około 8 cm)
  • 1 łyżka oleju
  • 20 dag zielonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego lub śmietany
  • 1-2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewica do ryby
Marchewkę obrać i opłukać. Pora obrać z wierzchnich liści. Warzywa pokroić w kosteczkę, podsmażyć w rondelku na łyżce oleju, dodać do nich opłukaną i osączoną soczewicę, zalać bulionem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 35 minut. Kiedy prawie cały bulion się wchłonie, a soczewica jest miękka, dodać jogurt i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotować. Podawać do smażonej lub grillowanej ryby. Ja już wypróbowałam ten dodatek z łososiem, pangą i mintajem.
Soczewica do ryby
Warzywa pokroić w kosteczkę, podsmażyć w rondelku na łyżce oleju.
Soczewica do ryby
Do obsmażonych warzyw dodać opłukaną i osączoną soczewicę, zalać bulionem.
Soczewica do ryby
Kiedy prawie cały bulion się wchłonie, a soczewica jest miękka, dodać jogurt i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze chwile gotować.

Tagi:

soczewica