Sposób przygotowania:
Soczewica z porem i szynką w galareciePrzygotowanie pieczarek i pora :
Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną odsączamy dokładnie na sicie. Studzimy.
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojonego pora i szklimy do miękkości. Studzimy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy starte pieczarki i dusimy je do miękkości, aż odparuje z nich woda. Studzimy .Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skórki. Studzimy. Kroimy w drobną kostkę.
Doprawienie farszu:
Do wystudzonych jajek, pora, soczewicy i pieczarek dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie roladki:
Na każdy plaster szynki dajemy po łyżce farszu. Zwijamy szynkę w roladki. Układamy jedna obok drugiej na głębokim półmisku. Dekorujemy kukurydzą i pomidorami koktajlowymi oraz paseczkami z pora.
Etap końcowy:
W 1 l gorącej wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe. Dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Tężejącą galaretką zalewamy zwinięte ruloniki szynki. Pozostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce.