Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Soczewica z porem i szynką w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna przekąska na imprezę. Szynka z nadzieniem z zielonej soczewicy,pora,jajka w galarecie.

Soczewica z porem i szynką w galarecie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Soczewica z porem i szynką w galarecie

na farsz:

  • 15 dag zielonej soczewicy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 por - biała część
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki gęstego majonezu
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 20 plasterków szynki konserwowej
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 l wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • kukurydza ,pomidorki koktajlowe i kawałki pora do dekoracji

Sposób przygotowania:

Soczewica z porem i szynką w galarecie

Przygotowanie pieczarek i pora :

Soczewica z porem i szynką w galarecie
Pokrojonego pora i pieczarki starte na tarce dusimy na maśle

Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości. Ugotowaną odsączamy dokładnie na sicie. Studzimy.

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojonego pora i szklimy do miękkości. Studzimy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy starte pieczarki i dusimy je do miękkości, aż odparuje z nich woda. Studzimy .Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skórki. Studzimy. Kroimy w drobną kostkę.

Doprawienie farszu:

Soczewica z porem i szynką w galarecie
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy

Do wystudzonych jajek, pora, soczewicy i pieczarek dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie roladki:

Soczewica z porem i szynką w galarecie
Zwinięte plasterki szynki konserwowej układamy na półmisku

Na każdy plaster szynki dajemy po łyżce farszu. Zwijamy szynkę w roladki. Układamy jedna obok drugiej na głębokim półmisku. Dekorujemy kukurydzą i pomidorami koktajlowymi oraz paseczkami z pora.

Etap końcowy:

W 1 l gorącej wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe. Dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretką zalewamy zwinięte ruloniki szynki. Pozostawiamy do stężenia na kilka godzin w lodówce.