ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Soczewica z wędzonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pożywna zupa, doskonała na zimę lub jesień, kiedy potrzebujemy dużo zdrowych kalorii. Dość szybka do przygotowania.

Soczewica z wędzonką

Składniki:

Soczewica z wędzonką

 

  • 40 dag czerwonej soczewicy w połówkach
  • 20 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 2 - 3 szare renety
  • cebula
  • 2 - 3 łodygi selera naciowego
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewica z wędzonką
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kiełbasę i seler naciowy pokrój w paski. Smaż 3 minuty cebulę z czosnkiem, selerem i kiełbasą. Dodaj opłukaną soczewicę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 2 minuty, cały czas dokładnie mieszając aby się nie przypaliło.



2. Zalej rosołem, tak aby soczewica była zakryta. Na wierzchu ułóż pokrojone w ósemki jabłka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Pod koniec gotowania potrawę wymieszaj. Posyp listkami selera naciowego oderwanymi z łodyg.