Sposób przygotowania:
Soczewica z wędzonką
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kiełbasę i seler naciowy pokrój w paski. Smaż 3 minuty cebulę z czosnkiem, selerem i kiełbasą. Dodaj opłukaną soczewicę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 2 minuty, cały czas dokładnie mieszając aby się nie przypaliło.
2. Zalej rosołem, tak aby soczewica była zakryta. Na wierzchu ułóż pokrojone w ósemki jabłka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Pod koniec gotowania potrawę wymieszaj. Posyp listkami selera naciowego oderwanymi z łodyg.
2. Zalej rosołem, tak aby soczewica była zakryta. Na wierzchu ułóż pokrojone w ósemki jabłka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Pod koniec gotowania potrawę wymieszaj. Posyp listkami selera naciowego oderwanymi z łodyg.