Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Soczysta kapusta pekińska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orzeźwiająca sałatka z kapusty pekińskiej

Soczysta kapusta pekińska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Soczysta kapusta pekińska

 

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki śmietany 12% (bądź gęstego jogurtu)
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Soczysta kapusta pekińska
Kapustę tniemy na kawałki. Najlepiej na szczycie kapusty naciąć "krzyż" a następnie zacząć ją kroić w poprzek na plastry dzięki czemu od razu otrzymamy równe kawałki do jedzenia. Kapustę bardzo dokładnie myjemy a następnie równie dokładnie suszymy. Jeżeli kapusta nie zostanie wystarczająco odsuszona woda połączy się z sosem i spłynie nam ono na dno miski. W celu wysuszenia można kapustę położyć na 5 minut na durszlaku co jakiś czas potrząsając, użyć ręczników papierowych bądź specjalnych suszarek do sałaty. Sok z cytryny wyciskamy do szklanki i mieszamy razem ze śmietaną. Dodajemy przyprawy sól oraz pieprz i całość mieszamy. Dodajemy do wysuszonej kapusty i całość mieszamy.
Soczysta kapusta pekińska
Kapuste pekińską kroimy i dokładnie myjemy
Soczysta kapusta pekińska
Sos z soku z cytryny śmietany i przypraw mieszamy
Soczysta kapusta pekińska
Wysyszoną dokładnie sałate polewamy sosem i mieszamy

Tagi:

kapusta