Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Soczysta ryba pod kruszonką panade

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczysta ryba pod maślano - ziołową chrupiącą kruszonką.

Soczysta ryba pod kruszonką panade

Składniki:

Soczysta ryba pod kruszonką panade

 

  • Składniki:
  • ( na 4 porcje )

 

 

  • filety rybne ( np. miruna ) - 500 g

 

 

  • Panade:

 

  • okruchy chleba - 50 g
  • masło - 125 g
  • musztarda - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Soczysta ryba pod kruszonką panade
Panade:Chleb drobniutko kruszymy lub mielimy w maszynce. Szczypiorek drobno siekamy. Chleb i szczypiorem mieszamy z masłem , musztardą , sokiem i przyprawami. Z masy formujemy wałek. Dzielimy go na 4 równe części.Z każdej cześci formujemy prostokąty mniej więcej o wielkości naszych ryb. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę ( ważne! )Dalej: Ryby oczyszczamy ze skórek czy też ości. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania czy brytfannie. Na rybach ułożyć kawałki zamrożonej kruszonki. Wstawić do nagrzanego do ok. 180C piekarnika na ok. 15 - 20 minut. ( Ryba ma się upiec a kruszonka zezłocić ).