dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Żeberka w sosie cynamonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i aromatyczne żeberka w sosie cynamonowym. Zdecydowanie mój ulubiony przepis na podanie żeberek :)

Żeberka w sosie cynamonowym

Składniki:

Żeberka w sosie cynamonowym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie cynamonowym
Miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynata nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron. Igłą robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie wystrzelił podczas pieczenia. Tak przygotowane żeberka pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z rękawa żeberka a wytopiony tłuszcz przelewamy do rondelka lub głębokiej patelni. Zagotowujemy i zagęszczamy mąką roztrzepaną w zimnej wodzie. Całość ponownie zagotowujemy, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody. Do sosu wkładamy żeberka i chwilę razem dusimy. podajemy z ulubioną surówką oraz tłuczonymi ziemniakami lub kluskami polanymi powstałym sosem. Smacznego :)