Żeberka to klasyka polskiej kuchni!
Doskonałe na codzienny obiad, uroczyste przyjęcie i odprężającego grilla. Czy to wieprzowe czy cielęce dają wiele kulinarnych możliwości. Przyrządzane na ostro, dosładzane odrobiną miodu lub okraszane słodko-kwaśnym sosem… Co zrobić, by żeberka w każdej wersji były rewelacyjne?

Wystarczy poświęcić im trochę czasu. Podstawowe sposoby na udane żeberka to co najmniej kilkugodzinne marynowanie mięsa, pozostawienie mięsa w aromatycznej zalewie, gotowanie do miękkości w warzywnym wywarze, lub wytrwałe duszenie. Przygotowując żeberka nie można zapomnieć o przyprawach! Kompozycje przypraw zależą od kulinarnych upodobań, bo wybór jest naprawdę duży. Miód, musztarda, tymianek, majeranek, suszone śliwki, morele, żurawina to tylko niektóre propozycje.

Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka. Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji!

Zdjęcie: Fotolia
Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Przygotowana na wędzonce grochówka koniecznie powinna zawierać dużą ilość suszonego majeranku, który ułatwia trawienie. Wędzonka to najczęściej pokrojony drobno boczek, żeberka, czy łopatka. Grochówkę można również przygotować na wędzonych golonkach, kościach i kiełbasie. Klasyczna grochowa zupa wojskowa to przysmak nie tylko garnizonowych stołówek. Kwintesencję smaku tej potrawy stanowi oczywiście wędzonka i zasmażka. W tym wydaniu grochówka to bardzo sycące i pożywne danie.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym (z dowolnego mięsa lub kości z mięsem) z dodatkiem startych ogórków kiszonych albo przecieru ogórkowego. Do zupy dodaje się również marchewkę, pietruszkę, seler, por, śmietanę i ziemniaki. Ogórkowa dobrze łączy się z takimi przyprawami, jak pieprz czarny, ziele angielskie, sól, liść laurowy czy koperek. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podaje się ją z chrupkim, białym pieczywem.

Kugel

Kugel

Kugel, inaczej kugiel, to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Potrawa jest też popularna w niektórych regionach Polski i Litwy. Kugiel to babka ziemniaczana pieczona w piecu lub piekarniku. Tradycyjny żydowski kugel przyrządza się ze startych ziemniaków i drobno pokrojonej cebuli. Znany jest także kugel ziemniaczany ze skwarkami, z boczkiem, mięsem kaczki i żeberkami. Danie jest bardzo pracochłonne, dlatego przygotowuje się je głównie na święta i inne ważne okazje.

Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy

Przygotowane na zimno sosy owocowe stanowią ciekawe urozmaicenie wielu potraw. Chutney, czyli słodko-kwaśno-ostra kompilacja smakowa, idealne współgra z grillowanymi żeberkami, pieczonymi batatami, frytkami, a nawet śledziem. Chutney ze śliwek z cebulą to znakomity dodatek do mięs, szczególnie wieprzowiny i wołowiny. Oprócz świeżych śliwek, rodzynek i jabłka, ważnymi składnikami chutney są przyprawy, takie jak goździki, chili, cynamon, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa i gorczyca.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach świetnie smakuje podana z grzankami i posypana koperkiem. Do jej przygotowania potrzeba kilkuset gram mięsa wieprzowego, warzyw i ulubionych przypraw. Żeberka dokładnie się myje i kroi na kawałki. Po ich zagotowaniu należy oczyścić je z szumowin. Następnie do wywaru dodaje się pokrojone w kostkę warzywa (np. ziemniaki, marchewkę i por) oraz krajankę ogórkową. Gotową zupę można zabielić śmietaną kremówką. Ogórkową na żeberkach serwuje się z mięsem oddzielonym od kości.

Znaleźliśmy 734 przepisów w kategorii Żeberka

Żeberka w piwie

Żeberka w piwie

Pani Domu Pani Domu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka z aronią

Żeberka z aronią

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: