migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1286]

Sok z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dostałam dużo czarnej porzeczki. Zrobiłam konfitury i sok. Zimą będzie jak znalazł i wszystko skonsumuje się ze smakiem.

Sok z czarnej porzeczki

Składniki:

Sok z czarnej porzeczki

 

  • ok 5 kg czarnej porzeczki
  • ok 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Sok z czarnej porzeczki
Porzeczki dokładnie oczyścić z paprochów, liści i ogonków. Dokładnie opłukać wodą i dobrze osączyć. W dużym słoju lub innym naczyniu przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać.

Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut.

Ponownie przecedzić przez sito i dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok też przefiltorwać przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku.

Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę.

Gorący przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.