Sposób przygotowania:
Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych
Buraki zalewa się zalewą - solanką, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji. Następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia, do całkowitego ukwaszenia. Możemy je kwasić z różnymi przyprawami, dobierając je tak, jak do kwaszenia kapusty sałatkowej.Ukwaszone buraki przerobić na sok w wirówce do soków (sokowirówka) lub przez rozdrobnienie i przeciskanie przez praskę. Do pozostałej miazgi dodaje się nieco przegotowanej wody, miesza i po pewnym czasie wyciska sok powtórnie. Oba soki z pierwszego i drugiego wyciskania zlewa się razem i miesza z zalewą z kwaszenia, po czym cedzi przez gęste sito lub tkaninę. Do 1 litra soku dodać 20 - 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację Pasteryzuje się je więc w temperaturze 90 stopni C - 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 - 20 minut, po czym schładza.
msewka
RoMaDan