Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Sola pieczona z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niskokaloryczne danie bogate w białko

Sola pieczona z cytryną

Składniki:

Sola pieczona z cytryną

 

  • Przepis na 4 porcje
  • 4 filety z soli (4x 100 g)
  • 2 łyżeczki (10 g) soku z cytryny
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
  • 2 cytryny (200 g) bez skóry pokrojone w grube plastry
  • suszony tymianek
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Sola pieczona z cytryną

Umyte i osuszone filety z soli posól, posyp ze wszystkich stron suszonym tymiankiem, skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij solę z lodówki, każdy filet ułóż na folii aluminiowej, na każdym filecie połóż plastry cytryny, zawiń szczelnie w folię i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-30 minut.


125 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.


Tagi:

beza bezy