zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ryba pieczona w ziołach i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczna i soczysta ryba z cukinią, świeżymi ziołami i cytryną. Dla zaostrzenia odrobina chili.

Ryba pieczona w ziołach i cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba pieczona w ziołach i cukinii

 

  • 2 duże filety ryby ze skórką (np. Miruna, Dorsz)
  • 1 1/2 cukini
  • cytryna
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • natka pietruszki posiekana (3 łyżki)
  • koperek 2 łyżki
  • sól, pieprz cytrynowy
  • chili drobno posiekane (1/2 łyżeczki)
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w ziołach i cukinii
Cukinię ze skórką kroimy wzdłuż na cienkie plastry - posłużą do wyłożenia dna formy do pieczenia. Układamy ją w skropionej oliwą formie żaroodpornej i solimy. Resztę cukinii kroimy w krążki i obsmażamy krótko na patelni. Rybę kroimy w dzwonki, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i obtaczamy w ziołach i chili oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy kawałki ryby na warstwie cukinii, układamy pomiędzy usmażone cząstki cukinni, kawałki cytryny i gałązki tymianku. Wszystko zapiekamy ok. 30 minut. Ryba jest soczysta i pachnąca. Podajemy z cząstkami cytryny i np. z ryżem.
Ryba pieczona w ziołach i cukinii
Rybę kroimy w małe kawałeczki, solimy i pieprzymy
Ryba pieczona w ziołach i cukinii
Dno naczynia skrapiamy oliwą i układamy płaskie kawałki cukinii
Ryba pieczona w ziołach i cukinii
Na cukinii układamy warstwę z kawałków ryby
Ryba pieczona w ziołach i cukinii
Pomiędzy rybę wkładamy kawałki cukini, cytrynę, na wierzch zioła i chili

Tagi:

ryba ryby cukinia