Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sos ten idealnie nadaję się do zapiekanek, potraw z mięsa i warzyw. Rewelacyjnie komponuje się z makaronem.

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Mleko zagotować z z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Garnuszek zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

Kolejno na patelni rozpuścić masło i wsypać przesianą mąkę. Należy energicznie mieszać, aby mąka nie zarumieniła się.

Powinna być biała. Patelnię zdjąć z ognia i ciągle mieszając dolać mleko. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.