aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny sosem beszamelowy, zwany inaczej beszamelem - idealny do zapiekanek albo do zastosowania jako sos

Sos beszamelowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, aż do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Mieszamy cały, aż do zgęstnienia. Jak zacznie gęstnieć- ściągamy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos zgęstnieje jeszcze podczas studzenia.
Sos beszamelowy
wkladamy maslo do rondelka i podgrzewamy
Sos beszamelowy
dodajemy mąkę i mleko, mieszamy caly czas