arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Sos beszamelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Bardzo smaczny sos polecam do zrobienia.

Sos beszamelowy

Składniki:

Sos beszamelowy

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy
Cebulę bardzo drobną posiekać. Roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić - nie rumienić. Do masła i cebuli wsypać mąkę. Wymieszać na gładką masę ubijaczką do piany. Zdjąć z ognia. Powoli dolewać zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Postawić z powrotem na ogień i gotować ok. 20 min. Mieszać, aby sos nie przywarł do dna. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Przetrzeć przez sito. Powierzchnię sosu posypać wiórkami masła lub polać stopionym masłem, aby nie utworzyła się skórka (można również przykryć dopasowanym do średnicy garnka okrągłym kawałkiem posmarowanego masłem pergaminu).
Uwaga! Połowę podanej ilości mleka można zastąpić wywarem mięsnym (np. z kurczaka lub cielęciny). Jeśli sos ma być zapiekany (tzw. zapiekanie pod beszamelem, np. kalafiora), można go przed polaniem potrawy przyprawić śmietaną zmieszaną z żółtkiem. Sosu podprawionego żółtkiem się nie gotuje.
Czas wykonania: 35 min.