zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sos boczkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Masz resztki boczku w lodówce? Zrób sos..........

Sos boczkowy

Składniki:

Sos boczkowy

 

  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 słoik mieszanki marchew z groszkiem i kukurydzą
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekanego koperku
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

 

Sposób przygotowania:

Sos boczkowy
Boczek pokroić w sporą kostkę.
Podsmażyć na patelni, dodać pokrojone cebule i dalej smażyć aż cebulka się przyrumieni.
Na koniec dodać mieszankę, przyprawy, koperek i pietruszkę.
Wszystko przemieszać i zagęścić mąką zmieszaną z woda, zagotować.
Podawać z makaronem lub jak kto lubi.

Tagi:

sosy