Sposób przygotowania:
Sos bolonese
Łopatkę myjemy i mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Kiedy cebula "skwierczy" na patelni siekamy drobno czosnek z łodyżkami i większymi liśćmi bazylii. Dodajemy do cebuli i przesmażamy jeszcze przez chwilkę. Kiedy już aromat czosnku i bazylii unosi się w całym domku dodajemy zmieloną łopatkę, doprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, liśćmi laurowymi i przesmażamy do miękkości mięska. Kiedy mięsko się smaży, Wrzucamy do blendera pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz zioła prowansalskie. Dosypujemy troszkę soli i pieprzu (ja daję też ok 0,5 łyżeczki magi, ale nie każdy lubi), i wszystko blenderujemy na wspaniały sosik, który oczywiście wlewamy do całości, kiedy mięsko jest już miękkie. Wszystko razem gotujemy ok 5 min.(ew. doprawiamy do smaku).