Sposób przygotowania:
Sos boloński
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew i seler oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na oliwie. Następnie dodać cebulę, marchew, seler i czosnek, wszystkie składniki podsmażyć.
Do boczku i jarzyn dodać mielone mięso i smażyć je stale mieszając, aż zmieni barwę. Mięso podlać winem i gotować, aż do odparowania płynu.
Do naczynia wlać gorący rosół, wrzucić obrane ze skórki pomidory i dalej wszystko gotować,aż płyn znowu odparuje. Pomidory w sosie rozgnieść drewnianą łyżką.
Natkę pietruszki umyć,osuszyć i drobno posiekać. Do sosu dodać natkę, oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 1 godzinę. Sos od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarł do dna.
Do boczku i jarzyn dodać mielone mięso i smażyć je stale mieszając, aż zmieni barwę. Mięso podlać winem i gotować, aż do odparowania płynu.
Do naczynia wlać gorący rosół, wrzucić obrane ze skórki pomidory i dalej wszystko gotować,aż płyn znowu odparuje. Pomidory w sosie rozgnieść drewnianą łyżką.
Natkę pietruszki umyć,osuszyć i drobno posiekać. Do sosu dodać natkę, oregano, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 1 godzinę. Sos od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarł do dna.