Sposób przygotowania:
Sos boloński loli
Seler naciowy umyć i pokroić na cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i również pokroić na plasterki. Dwa ząbki czosnku obrać, umyć i drobno posiekać. Jedną cebulę obrać i umyć zimną wodą, aby nie w czasie krojenia nie szczypała w oczy, a następnie pokroić ją w drobną kostkę. W pół litrze wody rozpuścić jedną kostkę rosołową. Do wywaru dodać marchewkę, seler naciowy, cebulę oraz ząbki czosnku i całość gotować razem. Do warzyw dodać oczyszczone i umyte oraz pokrojone na mniejsze kawałki mięso wołowe oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory.. Do całość dodać pięć łyżek przecieru pomidorowego oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania. Całość wymieszać dokładnie. Całość dusić razem przez około półtorej godziny. Sos jest super dodatkiem potraw.