misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sos cebulowo- jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z puree. Całość doprawić utarta skórką cytrynową, przyprawami oraz solą, aby sos był pikantny....

Sos cebulowo- jabłkowy

Składniki:

Sos cebulowo- jabłkowy

 

  • 2 cebule
  • 2 kwaśne, kruche jabłka
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 250ml wytrawnego białego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 160 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 1 łyżki mielonego imbiry
  • 1-2 łyżeczki anyżku w proszku
  • 1-2 łyżeczki łagodnego curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowo- jabłkowy
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i następnie rozdrobnić miąższ.
Rozdrobnione cebule i jabłka włożyć do garnka, skropić sokiem cytrynowym i dolac wytrawnego wina. Dodać laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Następnie wyjąć cynamon. Mieszankę cebulowo –jabłkową ostudzić i zrobić puree tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem elektrycznym.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z puree. Całość doprawić utarta skórką cytrynową, przyprawami oraz solą, aby sos był pikantny.