Sposób przygotowania:
Sos cebulowo- jabłkowy
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i następnie rozdrobnić miąższ.
Rozdrobnione cebule i jabłka włożyć do garnka, skropić sokiem cytrynowym i dolac wytrawnego wina. Dodać laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Następnie wyjąć cynamon. Mieszankę cebulowo –jabłkową ostudzić i zrobić puree tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem elektrycznym.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z puree. Całość doprawić utarta skórką cytrynową, przyprawami oraz solą, aby sos był pikantny.
Rozdrobnione cebule i jabłka włożyć do garnka, skropić sokiem cytrynowym i dolac wytrawnego wina. Dodać laskę cynamonu i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Następnie wyjąć cynamon. Mieszankę cebulowo –jabłkową ostudzić i zrobić puree tłuczkiem do ziemniaków lub mikserem elektrycznym.
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z puree. Całość doprawić utarta skórką cytrynową, przyprawami oraz solą, aby sos był pikantny.
tokijka