tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealne połączenie z baraniną

Sos cebulowy

Składniki:

Sos cebulowy

 

Sposób przygotowania:

Sos cebulowy
Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Stopić 2 łyżki masła w rondlu na małym ogniu, dodać pokrojoną cebulę, nałożyć pokrywkę i dusić powoli 10 minut, tak aby sie nie zarumieniła. Posypac mąką, wymieszać. Po 2 minutach dolac wywar lub mleko, dodać do smaku soli , pieprzu, szczyptę cukru i startą gałkę muszkatołową. Mieszając zagotować i po nałożeniu pokrywki gotowac na małym ogniu 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem przetrzeć sos przez sitko dodać 4 łyżki wywaru lub mleka, zagotować , odstawić z ognia i domieszać łyżkę masła i śmietanę.

Tagi:

mak