Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos chrzanowo- żurawinowy :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Klasyczny sos w kuchni polskiej . Często podawany do gotowanej wołowiny .

Sos chrzanowo- żurawinowy :

Składniki:

Sos chrzanowo- żurawinowy :

 

  • ½ szklanki wywaru z mięsa i warzyw ( rosołu wołowego )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki utartego chrzanu
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Sos chrzanowo- żurawinowy :
Roztopić masło. Wsypać na nie mąkę . Zamieszać. Rozprowadzić chłodnym wywarem i śmietanką . Włożyć chrzan i żurawinę . Doprawić do smaku szczyptą soli .