Sposób przygotowania:
Sos cygański do mięs
Każdego pomidora naciąć (na jego skórce zrobić krzyżyk, aby łatwiej się go obierało ze skórki) i sparzyć wrzątkiem, po czym obrać je ze skórki i podzielić na cząstki.
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów. Dodać przyprawy, ocet, oliwę i drobno pokrojonego ogórka. Całość wymieszać i podgrzewać około 1,5 godziny aż sos ładnie zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Przekładać do słoików i pasteryzować.
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów. Dodać przyprawy, ocet, oliwę i drobno pokrojonego ogórka. Całość wymieszać i podgrzewać około 1,5 godziny aż sos ładnie zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Przekładać do słoików i pasteryzować.
staśś