senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Sos cygański do mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos z powodzeniem można przechowywać w słoikach (po wcześniejszej pasteryzacji) i jest idealny jako dodatek do mięs czy potraw z grilla.

Sos cygański do mięs

Składniki:

Sos cygański do mięs

 

  • ok. 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 łyżki Kucharka,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka ostrej papryki.

Sposób przygotowania:

Sos cygański do mięs
Każdego pomidora naciąć (na jego skórce zrobić krzyżyk, aby łatwiej się go obierało ze skórki) i sparzyć wrzątkiem, po czym obrać je ze skórki i podzielić na cząstki.
Paprykę, cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów. Dodać przyprawy, ocet, oliwę i drobno pokrojonego ogórka. Całość wymieszać i podgrzewać około 1,5 godziny aż sos ładnie zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Przekładać do słoików i pasteryzować.