tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawany jest na gorąco do deserów gorących i na zimno do deserów zimnych.

Sos czekoladowy

Składniki:

Sos czekoladowy

 

Sposób przygotowania:

Sos czekoladowy
Czekoladę lub kakao zalać w rondlu mała ilością wody gorącej, postawić na garnku z wrzątkiem i po zmiękczeniu czekolady zalewać stopniowo resztą gorącej wody często mieszając , aż rozpuści się cała ilość czekolady, Oddzielnie rozpuścić w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i dodać ją stopniowo, mieszając , do rondla z rozpuszczoną czekoladą, następnie dodać do smaku cukru i soli. Podgrzewać nad wrząca wodą, często mieszając, aż sos zgęstnieje, następnie domieszać masło. Czekolady nie należy gotować.