Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Sos czosnkowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos ten podajemy na zimno do jaj, wędlin, pieczonej wołowiny, ryby..

Sos czosnkowo-paprykowy

Składniki:

Sos czosnkowo-paprykowy

 

  • chili czerwone - 1 szt
  • majonez - 500 ml
  • czerwona papryka - 2 strąki
  • czosnek - 7-8 ząbków
  • sok z cytryny - 5-7 łyżek
  • pieprz kajeński - malutka szczypta
  • kolendra - nasiona - 1/2 łyżeczki
  • sól - do smaku

Sposób przygotowania:

Sos czosnkowo-paprykowy
Paprykę i czosnek zapiekamy w żaroodpornym naczyniu w180 stopniach C - aż zbrązowieją. Z chili usunąć pestki i drobno posiekać. Kolendrę zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Zapieczone papryki obrać ze skórki i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na kawałki, a potem wyłożyć na kilka minut na sito, by obciekły. Czosnek obrać z łupin. Chili, czosnek i paprykę zmiksować, przyprawić do smakusokiem z cytryny, solą, pieprzem i kolendrą.. Na koniec wymieszać z majonezem i schłodzić.

Tagi:

papryka