Sposób przygotowania:
Sos czosnkowy na zimno (dip)
Połącz ze sobą majonez, jogurt i sok z cytryny na gładką masę. W zależności od preferowanej konsystencji możesz dodać więcej majonezu lub więcej jogurtu. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (ja zwykle używam 3-4 ząbków czosnku, możesz użyć mniej lub więcej, jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy lub ostrzejszy smak). Dodaj do tego zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła (np. bazylia, oregano, tymianek...) i wymieszaj dobrze. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Moja rada: zioła i warzywa świeże smakują trochę inaczej niż te suszone, więc dla pogłębienia smaku można dodać suszonego czosnku granulowanego. Aby wszystkie smaki dobrze się połączyły warto przed podaniem przykryć naczynie z dipem i wstawić je do lodówki na ok pół godziny.
66misiek
darmiona