Sposób przygotowania:
Sos do jajek
Do rondla włożyć masło, stopić.
Do masła dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem, zagotować.
Chrzan umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce, o małych otworach, tak jak na placki ziemniaczane, wymieszać z rozprowadzoną zasmażką, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym, zagotować.
Połączyć z żółtkiem, podgrzać mieszając.
Do masła dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem, zagotować.
Chrzan umyć, oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce, o małych otworach, tak jak na placki ziemniaczane, wymieszać z rozprowadzoną zasmażką, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym, zagotować.
Połączyć z żółtkiem, podgrzać mieszając.