Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Sos do sałatki francuskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepis na sos do sałatki francuskiej i nie tylko

Sos do sałatki francuskiej

Składniki:

Sos do sałatki francuskiej

 

  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka dobre oliwy
  • ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sos do sałatki francuskiej
roztarty z solą czosnek połączyć z sokiem z cytryny i skórką oraz żółtkami ucierać przez kilka minut drewniana łyżką dodać do wina całość ubijać gotując na małym ogniu nie doprowadzać do wrzenia sos ostudzić