jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sos do spaghetti z dodatkiem cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 19
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki sos można wykorzystać do makaronu spaghetti, kaszy lub jako bazę do sosu z mięsem, jako ketchup.

Sos do spaghetti z dodatkiem cukinii Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos do spaghetti z dodatkiem cukinii

 

  • cukinia 1,5 kg
  • cebula czerwona 250 g
  • cebula 250 g
  • cukier 1,5 szklanki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • ocet 1/2 szklanki można mniej
  • bazylia 1łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sos do spaghetti z dodatkiem cukinii
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zmiksować malakserem, czerwoną cebulę też pokroić drobno lub rozdrobnić malakserem. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce.

Wymieszać oba gatunki cebuli z cukinią i nasolić, pozostawić na 2-3 godziny.

Następnie zagotować aż zmięknie, zmiksować. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić. Wlać ocet, wsypać cukier zagotować jeszcze przez chwilę, wymieszać i wkładać gorące do słoików.

Pasteryzować około 10 minut i wynieś do spiżarki.
Sos do spagetti z dodatkiem cukinii
Cebulę obrać i pokroić na połówki, rozdrobnić malakserem
Sos do spagetti z dodatkiem cukinii
cebulę czerwoną obrać i też rozdrobnić malakserem
Sos do spagetti z dodatkiem cukinii
Cukinię obrać zeskówrki i zetrzeć na tarce grubej
Sos do spagetti z dodatkiem cukinii
Wymieszać cebule obie z cukinią i nasolić, zostawić na 2 -3 godziny
Sos do spagetti z dodatkiem cukinii
Zagotować cebule z cukinią i dodać przecier pomidorowy, zmiksować i przyprawić .

Tagi:

sos przetwory