zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Sos do wielu dań

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pewnie zastanawia Was dlaczego taka nazwa tego sosu ? A dlatego, że można użyć go do kilku dań. Może to być makaron, ryż albo lasagne lub cannelloni.

Sos do wielu dań

Składniki:

Sos do wielu dań

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g przecieru pomidorowego ( taki płynny )
  • 300 g ajwaru
  • 150 g pindjur półostru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Sos do wielu dań
Umytą i osuszoną łopatkę zmielić razem z czosnkiem i cebulą w maszynce z grubym sitkiem.

Potem na rozgrzaną patelnię wrzucić te składniki i podsmażyć.

Następnie dodać przyprawy, ajwar i pindjur ( to taka pasta podobna do ajwaru ) i dusić pod przykryciem około 10 minut.

Po tym czasie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekany szpinak i zagotować.

Sos podawać do makaronu, ryżu lub jako sos do lasagne czy cannelloni.

Tagi:

sos mięso