katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sos grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny grzybowy sosik można go podawać do wielu dań. Dobry w duecie z ryżem, makaronem czy ziemniakami.

Sos grzybowy

Składniki:

Sos grzybowy

 

  • grzyby leśne mieszane 2 garści ok 20 szt większych
  • cebula ok 1/2 szt
  • śmietana ok 1 szkl
  • sól i pieprz
  • masło albo inny tłuszcz

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy
Grzyby obieramy, płuczemy i wrzucamy na osoloną wodę. Gotujemy 5-8 min, przelewamy przez durszlak a wywar zachowujemy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy osączone grzyby, dodajemy tez drobno pokrojoną cebulę. Chwilę dusimy i podlewamy wywarem z grzybów.

Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę (śmietany można dodać więcej). Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.