Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1130]

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą znaleźć się pyszne mięsa. Ja polecam aromatyczny boczek nadziany szpinakiem i suszonymi pomidorami. Receptą na uzyskanie smacznego i soczystego mięsa jest długie pieczenie w niskiej temperaturze.

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką

ETAP 1:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Płat boczku nacieramy przyprawami i czosnkiem

Czosnek siekamy dość drobno. Część czosnku odpowiadającą mniej więcej 2 pokrojonym ząbkom odkładamy na bok - wykorzystamy go do szpinaku, resztę wykorzystamy do przyprawienia mięsa.

Płat boczku nacieramy ze wszystkich stron przyprawami: ostrą papryką mieloną, solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.

Mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby lepiej przesiąknęło smakiem i aromatem przypraw.

ETAP 2:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Szpinak myjemy i podsmażamy wraz z czosnkiem na oliwie

Szpinak myjemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy krótko czosnek, wrzucamy szpinak i smażymy. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Na boczku układamy plasterki sera

Przyprawiony boczek wyjmujemy z lodówki, na mięsie układamy połowę plastrów sera żółtego.

ETAP 4:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Na warstwie mięsa i sera układamy szpinak

Na płacie boczku wyłożonym serem układamy szpinak...

ETAP 5:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Na szpinaku układamy pomidory suszone

... a na szpinaku pokrojone pomidory. Pomidory przykrywamy pozostałym serem.

ETAP 6:

Aromatyczny pieczony boczek z niespodzianką
Boczek owijamy szynką długodojrzewającą i pieczemy w rękawie do pieczenia

Boczek starannie zwijamy w roladę, wierzch smarujemy musztardą. Całość owijamy plastrami szynki długo dojrzewającej i obwiązujemy nitką. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia.

Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i pieczemy 4 godziny. Mięso doskonale smakuje na ciepło, ale może być też podane na zimno, np. w postaci wędliny na kanapki.