Sposób przygotowania:
Aromatyczny pieczony boczek z niespodziankąETAP 1:
Czosnek siekamy dość drobno. Część czosnku odpowiadającą mniej więcej 2 pokrojonym ząbkom odkładamy na bok - wykorzystamy go do szpinaku, resztę wykorzystamy do przyprawienia mięsa.
Płat boczku nacieramy ze wszystkich stron przyprawami: ostrą papryką mieloną, solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
Mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby lepiej przesiąknęło smakiem i aromatem przypraw.
ETAP 2:
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy krótko czosnek, wrzucamy szpinak i smażymy. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
ETAP 3:
Przyprawiony boczek wyjmujemy z lodówki, na mięsie układamy połowę plastrów sera żółtego.
ETAP 4:
Na płacie boczku wyłożonym serem układamy szpinak...
ETAP 5:
... a na szpinaku pokrojone pomidory. Pomidory przykrywamy pozostałym serem.
ETAP 6:
Boczek starannie zwijamy w roladę, wierzch smarujemy musztardą. Całość owijamy plastrami szynki długo dojrzewającej i obwiązujemy nitką. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia.
Mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i pieczemy 4 godziny. Mięso doskonale smakuje na ciepło, ale może być też podane na zimno, np. w postaci wędliny na kanapki.
SylaUla