WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1018]

Sos do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos do pizzy zrobiony ze świeżych pomidorów z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich. Jest pyszny zarówno do pizzy jak i do innych dań kuchni włoskiej np. cannelloni czy lasagne.

Sos do pizzy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos do pizzy

 

Sposób przygotowania:

Sos do pizzy

ETAP 1:

Na każdym pomidorze na wierzchu zrobić nacięcie nożem w kształcie krzyża. Nacięte pomidory zalać wrzątkiem i pozostawić w nim na kilka minut. Wyciągnąć, lekko przestudzić i obrać ze skórki zaczynając od nacięcia. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić pomidory.

Smażyć aż puszczą sok. Przecisnąć do nich czosnek. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Smażyć do odparowania płynu, często mieszając w trakcie smażenia. Pomidory przełożyć do wysokiego pojemnika i zblendować na gładki sos.

Takim sosem można smarować spody do pizzy lub używać go jako bazę do innych potraw.

Sos do pizzy
Sos ze świeżych pomidorów w trakcie blendowania
Sos do pizzy
Sos ze świeżych pomidorów po zblendowaniu jeszcze ciepły