kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Sos do zapiekania makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sosik świetnie się nadaje do wszelkiego rodzaju zapiekanek makaronowych

Sos do zapiekania makaronu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos do zapiekania makaronu

 

  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 4 łyżki mleka 3,2%
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka gałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sezamu ( masa sezamowa )
  • 1 i 1/2łyżeczki musztardy np. sarebska

Sposób przygotowania:

Sos do zapiekania makaronu
Do miski w której będziemy robić sos wkładamy śmietanę ( można od razu z lodówki ), dodajemy majonez i mleko. Razem dobrze wymieszamy ( nie mieszaj energicznie bo się ochlapiesz :)). Następnie dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj aby np. w jednym miejscu nie było czuć samej gałki a w drugim samego pieprzu. Jak już jest wszystko wymieszane dodaj koncentrat pomidorowy oraz jaja. Połącz wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowany sos można zastosować w różnych zapiekankach.
Smacznego
Sos do zapiekania makaronu
Etap 1 - poobieraj czosnek i przepuść przez praskę
Sos do zapiekania makaronu
Etap 2 - wrzuć czosnek do miski i razem z przyprawami wymieszaj