Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos francuski do szparagów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Przepis dostałem od moich gości z Francji...mówię Wam rewelacja!!!

Sos francuski do szparagów

Składniki:

Sos francuski do szparagów

 

  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • sól morska (drobna) do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos francuski do szparagów
Oliwę, żółtka, ocet i sok z cytryny dokładnie roztrzepać i posolić do smaku. Dodać szczypiorek i dokładnie wymieszać. Podawać do letnich lub zimnych ugotowanych szparagów. Jako dodatek obowiązkowa bagietka, którą dokładnie "czyścimy" talerz z resztek sosu.