Madzik209

Madzik209

Kucharz
[Przepisów: 15]

Sos grzybowo - śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaków, mięs jak również jako przekąska z pieczywem :)

Sos grzybowo - śmietanowy

Składniki:

Sos grzybowo - śmietanowy

 

  • 1/2 litry pokrojonych, młodych grzybków,
  • 1 cebula,
  • duży(ok.300gr) pojemnik porządnej smietany,
  • 2 łyżki masła, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos grzybowo - śmietanowy
Grzybki koniecznie wrzucamy na wrzątek, króciutko obgotowujemy, odcedzamy. W międzyczasie na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę,do złotego koloru. Gdy cebulka jest usmażona dodajemy grzybki i razem dusimy, aby smaki się połączyły. Dodajemy śmietanę hartując ją w tradycyjny sposób,aby sie nie zwarzyła. Doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby możemy dolać troszkę wody, lub zredukować nadmiar płynu gotując dłużej. Sos najlepszy jest po"odpoczynku",gdy śmietana spokojnie przejdzie aromatem cebulkowo-grzybowym. Smacznego.